Cena poroke – Preverite koliko stane poroka v Sloveniji in katere stroške lahko vse pričakujete

our blog

Cena poroke – Preverite koliko stane poroka v Sloveniji in katere stroške lahko vse pričakujete

,
In Blog
,

Da poroka ni poceni, ste verjetno slišali že od mnogih. A nikar ne skrbite, saj to ni neizogibno dejstvo. Vse je namreč odvisno od želja para, pomemben vpliv na ceno pa ima tudi število svatov.

Slovenci za poroko v povprečju zapravimo med 8000 in 10 000 €, to številko pa nekateri tudi krepko presežejo, spet drugi se ne približajo niti 5000 €.

 

1. poročna vabila in zahvale za svate: Poročna vabila lahko izdelate sami ali pa jih kupite. V primeru nakupa in izbire bolj klasične različice boste zanje v povprečju odšteli 2,2 €/kos, v primeru samostojne izdelave boste morda prihranili slab € ali pa zapravili še bistveno več, če boste nanje želeli nakopičiti polovico trgovine z izdelki za ustvarjanje :). V znak zahvale svatom, da so z nami preživeli svoj dan, pa se navadno poklanjajo konfetki, katerih cene se gibljejo od nekje 2 € dalje, ali pa kakšne druge manjše pozornosti, predvsem ožjemu sorodstvu morda tudi krajša poročna foto knjiga. Nekateri pa svojim svatom ob odhodu s poročnega slavja podarijo kar kakšen paketek (nekje pol kilograma) poročnega peciva, pri čemer so cene za kilogram okrog 10€.

2. število in pogostitev svatov: Se ne morete povsem odločiti koga vse bi poleg najbližjih še povabili na poroko? Se vam zdi, da je vseeno, če povabite še teh 10 ljudi, za katere niste prepričani ali bi jih ali ne? Če vam povemo, da vas bo teh 10 ljudi skupaj stalo približno 1000 €, se vam še vedno zdi, da je vseeno ali jih povabiti ali ne? Cene poročnih kosil/večerij se namreč gibljejo od nekje 30 €/osebo dalje, za vsakega svata je potrebno prišteti še vsaj 10 € za pijačo, potem pa so tukaj še vmesni prigrizki, pecivo, poročna torta ter penina. Ne pozabite poskrbeti tudi na pogostitev poročnega fotografa, glasbene skupine…

3. poročni šopek, naprsni šopki in ostala poročna dekoracija: Cene poročnih šopkov se v povprečju gibljejo med 40 in 200 €, skromno poročno dekoracijo je mogoče pripraviti že za nekje 100 €, naprsne šopke lahko izdelate tudi sami. Nekaj nasvetov o izbiri poročnega šopka najdete na našem blogu.

4. poročni obleki in čevlji: Za novo moško poročno obleko bosta odštela nekje 300 €, vsaj 200 € pa za izposojo/nakup ženske poročne obleke. Če želite prihraniti, se lahko odločite za nakup rabljene poročne obleke ali že kakšno leto pred poroko pričnete pridno spremljati termine morebitnih razprodaj poročnih oblek. Redne cene za par poročnih čevljev v salonih se gibljejo od nekje 60 €. Tudi tukaj se splača biti na tekočem o morebitnih akcijah ali pa čevlje kupiti kar v navadni trgovini z obutvijo.

5. poročna prstana: Cene poročnih prstanov se gibljejo od nekje 300 € za par, pri njuni izbiri pa imejta v mislih, da jih bosta verjetno nosila vse življenje. Zato izberita takšna, ki vama bosta resnično všeč in katerih nošenje bo udobno in nemoteče.

6. poročna frizura, ličenje, manikura: Če želite prihraniti denar, lahko za vse to poskrbite sami ali s pomočjo prijateljev/sorodnikov. Če pa niste najbolj vešči ličenja, a želite kljub temu na tako pomemben dan s svojim izgledom jemati dih in biti do popolnosti urejeni od glave do pet, potem se prepustite izkušenim in spretnim rokam frizerja/-ke in vizažista/-ke. Ti vam bodo znali tudi odlično svetovati kakšna poročna frizura in ličenje vam najbolj pristajata.

7. poročna torta: Na ceno poročne torte vpliva predvsem njena velikost in izbira sestavin ter dekoracije. Za torto z nekje 60 kosi boste odšteli okrog 100 €.

8. poročna lokacija: Če se ne nameravate poročiti na upravni enoti ali na kateri od drugih uradnih lokacij za poroko, potem boste morali na upravni enoti poravnati prispevek okrog 170 € za sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov, prav tako pa boste ponudniku izbrane poročne lokacije morali poravnati račun za najem lokacije. Cene najema poročne lokacije se med različnimi ponudniki precej razlikujejo. Nekaj čudovitih lokacij za poroko najdeta tukaj, kjer lahko izpolnita tudi kontaktni obrazec in od ponudnika prejmeta informativno ponudbo.

 

9. cerkvena poroka: Tudi cerkvena poroka ni brezplačna. Pred izmenjavo cerkvenih poročnih zaobljub mora namreč par opraviti ustrezno pripravo na zakon. Za te priprave je praviloma potrebno poravnati določen (prostovoljni?) prispevek, seveda tudi vožnja na tečaje ni zastonj. Tudi sam obred bo prinesel določene stroške, se pa višina le teh od župnije do župnije razlikuje. Če v vajini župniji ni na voljo cerkvene glasbene spremljave, bosta verjetno morala poskrbeti tudi za najem le te.

 

10. glasba na poroki, animacija za otroke: Najem ansambla v povprečju znaša 1500 €, DJ-ja pa 800 €. Morebitna animacija za otroke bo stala nekje 200 €.

 

11. poročna fotografija: Za najem poročnega fotografa boste v povprečju odšteli 800 €. Če bo prisoten manj časa in če bo fotografiral sam, boste odšteli manj denarja, če pa bo ob vama ves dan in bo imel ob sebi še dodatnega fotografa, bo strošek nekoliko večji, a bo vaš poročni dan ujet v celoti. Mnogi se odločijo tudi za snemanje poroke. Za celodnevno snemanje poročnega dne boste odšteli vsaj 600 €.

12. prevoz: Če se odločita za najem limuzine, vaju bo to stalo okrog 100 €/uro. Ceno glede na vajin željeni čas najema in lokacijo poroke lahko brez obveznosti izvesta tukaj. Seveda se lahko na kraj poroke pripeljeta tudi s starodobnikom, kočijo, ladjico, pletno, sanmi, sedežnico itd.

13. Plesni tečaj: Nekateri se odločijo tudi za plesni tečaj. Zanj boste odšteli okrog 100 €.

Slovenci za poroko v povprečju zapravimo med 8000 in 10 000 €, to številko pa nekateri tudi krepko presežejo, spet drugi se ne približajo niti 5000 €.

 

Poročimo se lahko že za manj kot 1000 €

Če se poročita na upravni enoti, izbereta preprosti poročni opravi (morda kar vajini najboljši in najljubši obleki ter čevlje), skromen šopek in cenejša poročna prstana ter si s pričama in morda še najožjimi sorodniki privoščite zgolj poročno kosilo ali večerjo, vas lahko poroka stane le okrog 1000 €.

 

Poročno potovanje

Ko je govora o poroki, seveda takoj pomislimo tudi medene tedne. Mnogi hrepenijo po bolj oddaljenih, eksotičnih deželah kot so Havaji, Sejšeli ali Mauritius, spet drugi raziskujejo še neodkrite kotičke naše prelepe Slovenije. Za poročno potovanje vsekakor rezervirajta vsaj 2000 €.

Poroka v tujini

Sta kdaj razmišljala o poroki v tujini? Ne boste verjela, ampak lahko je še cenejša in brezskrbnejša kot poroka v Sloveniji. Primer: poroko na Mauritiusu, vključno z nekajdnevnim bivanjem, si lahko zagotovita že od 5000 € dalje, potrebovala pa ne bosta niti prič. Vendar pa bodita v primeru odločitve za poroko v tujini pozorna, da izbereta zanesljivo potovalno agencijo in da bo sklenjena zakonska zveza veljavna tudi v Sloveniji. Najbližnje sorodnike pa bi bilo po vrnitvi morda prav povabiti vsaj na kakšno kosilo in jim s pomočjo fotografij pokazati nekaj utrinkov vajinega poročnega potovanja. Morda pa se bosta tako ali tako odločila še za cerkven poročni obred in slavje v Sloveniji.

Za konec

Možnosti je nešteto, ponudnikov poročnih storitev prav tako, zapravita lahko ogromno, vse pa je odvisno od vaju, vajinih želja, finančnih zmožnosti, skromnosti, iznadljivosti in potrpežljivosti pri pridobivanju najrazličnejših informacij. Če si kljub pomanjkanju denarja ne želita skromne poroke z malo svati, morda še nekaj časa počakajta s poroko ali pa predlagajta svatom, da vama namesto poročnih daril raje prispevajo nekaj denarja za vajino poroko. Vsekakor poskrbita, da bo vajin poročni dan takšen, da bosta tudi čez 20 let lahko rekla: “Ničesar ne bi spremenila, bilo je odlično!”

Pa prijetno popotovanje do vajinega poročnega dne 🙂

Sporočite nam vaše mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen.