10 najpomembnejših opravkov pred poroko

our blog

10 najpomembnejših opravkov pred poroko

,
In Blog
,

Vas skrbi, da boste pri načrtovanju poroke pozabili na kaj pomembnega? Preverite katerih je 10 najpomembnejših opravkov, na katere pred poroko nikakor ne smete pozabiti.

1. Priprava seznama povabljenih in izbira prič
Pomembno je, da čim prej razmislita koliko ljudi bosta povabila na vajino poroko, saj je to zelo pomembna informacija tudi pri izbiri poročne lokacije. Mnoge izmed njih imajo namreč zgornjo omejitev glede števila gostov.
Čim prej izberita tudi želeni poročni priči in ju poprosita, da sprejmeta to vlogo (z novim letom je mogoča poroka brez prič).

2. Rezervacija poročne lokacije
Rezervacija poročne lokacije je gotovo ena izmed tistih stvari, ki jih je dobro opraviti kar nekaj mesecev pred poroko. Še posebej je to pomembno pri lokacijah, ki omogočajo le eno poroko in/ali poročno slavje dnevno. Takšen primer je npr. zelo priljubljeno Posestvo Pule.
Ne pozabita tudi, da je pri neuradnih poročnih lokacijah potrebno vsaj mesec dni pred nameravano sklenitvijo zakonske zveze na pristojni upravni enoti oddati še vlogo za sklenitev zakonske zveze, skupaj s pisnim soglasjem ponudnika poročne lokacije.
Če vama poročne torte ne bodo pripravili na lokaciji poročnega slavja, potem je kakšen mesec pred poroko potrebno poskrbeti še za njeno naročilo, prav tako tudi za pecivo, morebiti tudi za pijačo in catering. Ne pozabita pa tudi na pripravo sedežnega reda.

3. Poročna vabila za svate
Poročna vabila za svate je potrebno razposlati vsaj 2-3 mesece pred poroko, da si tako lahko tudi svatje rezervirajo prost dan ter se na vajin dan ustrezno pripravijo. Praviloma poročna vabila razpošljemo po tem, ko že imamo dogovorjen kraj, datum in čas cerkvenega in civilnega obreda ter poročnega slavja.
Mnogi ob nabavi poročnih daril kupijo še zahvalna darila za svate, s katerimi se svatom zahvalimo za njihovo prisotnost na poroki. Mnogo ponudnikov poročnih vabil ima v ponudbi tudi prikupna zahvalna darilca, ki se dandanes za razliko od preteklosti mnogokrat med svate razdelijo že kar na poročni dan.
Nekateri za svate pripravijo tudi seznam daril, ki si jih želijo prejeti oz. stvari, ki jih potrebujejo. S tem tudi preprečijo, da bi od svatov dobili več enakih daril ali da svatje ne bi vedeli kaj kupiti. Seveda pa glavni smisel poroke niso darila, temveč zaobljuba vajine večne ljubezni in zvestobe ter preživetje dneva s tistimi, ki vam v življenju pomenijo največ in zato pri pripravi morebitnega seznama ne pozabita na skromnost. Ne nazadnje se bosta tudi vidva verjetno prej ali slej znašla v obratni vlogi in verjetno ne bo najbolj zabavno, če bo nekdo od vaju pričakoval, da mu za poročno darilo kupita najprestižnejšo masažno kad.

4. Izbira poročnega fotografa
Poročnega fotografa je prav tako dobro izbrati čim prej. Koristno je, če si njegovo prisotnost na vajini poroki zagotovita vsaj 6 mesecev prej.

5. Izbira ansambla
Tudi mnogi ansambli, DJ-ji in ostali ponudniki razvedrilnega programa na poroki imajo zelo hitro zasedene proste termine. Nekoliko lažje je morda, če vajina poroka ni na soboto, vendar pa bosta imela v tem primeru več drugih težav – na izbrani poročni lokaciji morda med tednom ne izvajajo civilnih poročnih obredov, več svatov bo odpovedalo prisotnost in podobno.

6. Nakup poročnih prstanov
Tudi z izbiro prstanov ne odlašajta predolgo, predvsem pa ju izberita skrbno, saj ju bosta nosila ves preostanek življenja. Z izbranim zlatarjem se posvetujta o izbiri najprimernejše kovine (zlato, srebro, platina, titan, jeklo), dobro razmislita tudi o gravuri in o za vaju primernem cenovnem razredu. Cene poročnih prstanov se namreč gibljejo od nekje 300 pa vse do 10 000 € za par.

7. Izbira poročne obleke in čevljev
Salon s poročnimi oblekami je priporočljivo obiskati vsaj 5-6 mesecev pred poroko. Vsaj toliko časa pred poroko se je potrebno sestati tudi s šiviljo, če si nameravate izdelati povsem unikatno poročno obleko. Previdnost s časom je pomembna tudi v primeru naročanja poročne obleke iz tujine preko spleta, saj se lahko zgodi, da vam obleka ne bo prav in jo bo potrebno zamenjati ali pa se kaj zaplete med potovanjem pošiljke do vašega doma.
Čevlji se bodo z vajinima oblekama morda najbolje ujemali, če jih bosta kupila kar v istem salonu kot obleki. Seveda pa bosta kakšne primerne našla tudi v običajnih trgovinah z obutvijo. Pazita le, da bosta izbrala takšne, da se bosta v njih počutila udobno. Neveste pa nikar ne izbirajte previsokih pet, če jih niste vajene in veste, da pred poroko ne boste imele dovolj časa za vajo hoje z njimi. Veste, vaš bodoči mož bo imel zagotovo na poročni dan raje ob sebi manjšo nevesto, za katero mu ne bo potrebno neprestano skrbeti kdaj se bo zvrnila na tla, pa še stabilna hoja izgleda boljše kot majanje na visokih petkah.

8. Naročilo poročnega šopka in ostale dekoracije
Izbranega cvetličarja je smiselno obiskati vsaj mesec dni pred poroko, še posebej, če si želimo nekoliko bolj eksotično cvetje ali pa so naše želje glede izgleda poročnega šopka še precej nedodelane.
Pri cvetličarju, ki nam pripravi poročni šopek, praviloma naročimo tudi naprsne šopke za ženina, priče in svate ter ostalo poročno dekoracijo (dekoracija cerkve, lokacije civilnega poročnega obreda in slavja ter avtomobila).

9. Frizura in ličenje
Seveda ne smeta pozabiti poskrbeti tudi za čim lepši frizuri na vajin poročni dan. Frizerski salon lahko obiščeta nekaj dni pred poroko (striženje, barvanje las), predvsem neveste pa si boste verjetno želele, da vam na dan poroke pričesko uredijo v frizerskem salonu oz. boste morda naročile frizerja kar na dom in bo uredil pričeske še vašim družinskim članom. Če niste najbolj vešče ličenja, boste morda na ta dan prepustile svoj make up v roke izkušenim umetnikom ličenja, kakšen dan prej pa si privoščile še manikuro.

10. Rezervacija poročnega potovanja
Poročno potovanje naj bo najlepše potovanje v vajinih življenjih. Pojdita nekam, kjer še nista bila ali pa na kraj, kamor vaju vežejo lepe spomini. Ni potrebno, da gresta na konec sveta in vsekakor ne presežita svojih finančnih zmožnosti, da vaju ne bo kasneje bolela glava. Najpomembnejše je, da za nekaj dni odmislita vse skrbi in se posvetita le drug drugemu ter se imata lepo. Pri rezervaciji upoštevajta turistično sezono; če se odpravljata na določen kraj v vrhuncu turistične sezone, potem bo rezervacija potrebna nekoliko prej kot izven sezone. Predvsem pri potovanjih na bolj odročne destinacije je včasih lažji in varnejši način rezervacije potovanja preko potovalnih agencij, a je tudi pri njihovi izbiri potrebne nekoliko previdnosti.

Ne pozabita…
Pred poroko poskrbita tudi za dovolj spanja, zdravo prehrano in gibanje. Tako bosta na poroki sveža in spočita ter polna energije za pestre medene tedne.

Se vama zdi vse skupaj preveč stresno?

Načrtovanje poroke je lahko precej stresno in zato je dandanes na razpolago precej organizatorjev porok, ki namesto vaju opravijo praktično vse. Drži pa, da bo morda to malce dražja varianta, a spet ni nujno, saj se včasih različni ponudniki tudi združujejo in tako ponujajo različne popuste. Vsekakor je izbira načina organizacije poroke odvisna od vajine osebnosti; nekateri uživajo v načrtovanju, spet drugim je to prava muka. A kot pravijo: »Kjer je volja, je pot.« Vsem ki se boste odločili za samostojno načrtovanje poroke, so lahko v pomoč tudi različni spletni poročni plani.

 

Sporočite nam vaše mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen.