Zaročni prstani

our blog

Zaročni prstani

,
In Blog
,

Single Ladies (Put a Ring on It)

Beyoncé

‘Cause if you liked it, then you should have put a ring on it

If you liked it, then you should have put a ring on it

Don’t be mad once you see that he want it

If you liked it, then you should have put a ring on it

Oh, oh, oh

Oh, oh, oh, oh, oh, oh

Le kdo ne pozna priljubljene pesmi Beyonce? Zvezdica je s pesmijo opomnila moške po vsem svetu, naj ne čakajo z zaroko v nedogled in če jim je všeč dekle, naj ji nataknejo prstan, preden bo prepozno. Zaročni prstan je priznanje srčni izbranki, da si želi moški svoje živeljenje preživeti z njo. Zaročni prstan je povabilo na skupno pot in znak ostalim, da je sopotnika to dekle že izbralo. Draga dekleta, če se želite poročiti, namignite svojim izbrancem, kaj vam je všeč in kaj si želite. Ko moški stopijo v zlatarno so izgubljeni – toliko izbire, barv, kamnov … So dekleta, ki si želijo klasiko – velik kamen, drugim odtehta dizajn – preplet zlata, cvetlični vzorci, metuljčki, mašnje, srčki in spet tretje si želijo »avantgarde« modern nakit. V katero skupino sodi vaša izbranka?

Kaj je zaročni prstan?

Že v prazgodovini so moški svojim izbrankam podarjali nakit iz kož in kosti, da so si pridobili njeno naklonjenost. Stari Egiptčani so verjeli, da okroglost prstana pomeni večnost in šele leta 1477 je prva srečnica dobila zlat zaročni prstan z diamanotm. To je bila vojvodinja Mary, ki ji je avstijski nadvojvoda Maximilian obljubil zakon in tako pometel s konkurenco ostalih snubcev. Zaročni prstan je tako obljuba, da bosta kot mož in žena vstopila v zakon. Ko je moški videl na levem prstancu prelepe dame prstan, je vedel, da je obljubljena drugemu. Danes se prstani nosijo tudi iz drugih razlogov, a zaročni prstan je še vedno najljubši kos nakita večine ženske populacije.

Kako izmeriti obseg prsta za pravilno izbiro zaročnega prstana?

Najbolj točno lahko izmerimo obseg prsta tako, da si okoli prsta tesno ovijemo trak, označimo in odmerjen trak položimo ob merilo. Podatek odčitamo v mm. Ženske imajo običajno obseg med 52 in 57 mm, medtem ko se moški obsegi navadno med 60 in 65 mm. Zlatarne nimajo poenotene merske lestive in ne šteje vedno le obseg prsta. Nekje namreč merijo premer prsta, drugje so številke 1 do 30 ali celo črke (E, J, U, Q …). A če moški želi presenetiti svojo izbranko, bo težko ohranil presenečenje, če bo okoli njenega prstana povijal trak. Dragi moški, pozor! Vaša izbranka zagotovo že ima prstan, ki ga rada in pogosto nosi ter ji je ravno prav velik. Na skirvaj si ga nataknite na svoj prst in označite do kje in na katerem prstu vam pride in tako pridobite mero prstana. V izbrani zlatarni pa bodo na podlagi tega že povedali, kaj to v njihovem metričnem sistemu pomeni.

Katero kovino in barvo kovine izbrati za zaročni prstan?

Pravilnega odgovora ni. Odvisno je od trenda in želja izbranke. Včasih so bili moderni  zaročni prstani iz rumenega zlata. Danes je večina zaročnih prstanov narejenih iz belega zlata. Nekaj se jih najde tudi že v barvi rožnatega zlata, a so redki. Zlato je zagotovo kovina, ki prednjači pred vsemi ostalimi. Srebro skoraj tone v pozabo, medtem ko postajata moderni platina in titan.

Pomen kamnov na zaročnem prstanu

Zaročni prstan je skoraj sopomenka za diamantni prstan. Zaročni prstan je obljuba za zakon, medtem ko dimanat prinaša v zakon trdnost. Dimantom vrednost prinašajo njihova redkost in hkrati nedostopnost, čistost, barva in način brušenja. Brilijant je obdelan dimanat v tako obliko, da prinaša največ sijaja. Zaročni prstan mora vsebovati kamen. Izbira se lahko med dragimi (diamant, smaragd, safir, rubin idr.) ali poldragimi (opal, ametist, citrin idr.) kamni. Ne smemo pa pozabiti na cirkone. To so umetno narejeni kamni, ki so cenovno zelo dostopni in predstavljajo alternativo diamantom. Poznavatelji dragih kamnov takoj ugotovijo, kaj je diamant in kaj cirkon, medtem ko nepoznavalci razlik takoj ne opazijo. Cirkoni se sveti na začetku prav tako kot diamant, medtem ko mu z nošenjem (obrabo) sijaj postopoma izgineva. Dekleta, ki čakajo na zaročni prstan imajo v mislih diamante, zato dragi možje, raje posegajte po dragih ali poldragih kamnih, če ne želite brisati solz in cirkone pustite za kakšnje manjše dogodke.

Povprečna cena zaročnega prstana

Cena je sestavljena iz treh komponent: kovina, kamen in dizajn/delo. Za zlate zaročne prstane se v povprečju odšteje od 200 evrov do nekaj tisoč evrov. Zgornje cene ni. Zaročni prstan Kate Middleton je ocenjen na 370 tisoč evrov. V prstanu je vdelan 18 karatni safir, okrog njega pa je kar 14 diamantov. Klasičen zaročni prstan iz belega zlata z diamanotm je v vrednosti 500 evrov moč najti v vsaki zlatatni. Kamen je tisti, ki najbolj določa ceno. Rahlo potipajte pri svoji izbranki, kaj pričakuje od vas.

Kje kupiti zaročni prstan?

Ni zlatarne, ki ne bi imela sortimana zaročnih prstanov. Vsekakor so vredne obiska naslednje zlatarne: Zlatarna Celje, Zlatarna Močnik, Zlatarna Malalan, Zlatarna Sterle in Swarowski. To so prestižnejše zlatarne v Sloveniji, vsekakor pa imamo še mnogo drugih zlatarn, kjer lahko najdemo izvrstne prstane. Bi si upali kupiti zaročni prstan tudi preko spleta? Zlatarna Holc je ena izmed klasičnih zlatarn, ki nudi tudi spletni nakup, medtem ko je Glamira, izključno spletna zlatarna.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu zaročnega prstana preko interneta?

Spletna cena zaročnih prstanov je bistveno nižja od cene, ki vam jo bodo povedali zlatarji v fizičnih zlatarnah, a vseeno dobro preverite, preden zaključite spletni nakup, da dejansko kupujete prstan vreden denarja. Ni vse zlato, kar se sveti! Zlato se meri v karatih. Čisto zlato (100 %) je 24 karatno zlato, ki je zelo mehko in posledično neprimerno za izdelavo nakita. Nakit je narejen iz zlitine kovin, kar pomeni, da vsebuje manj odstotkov čistega zlata, saj s tem pridobi trdnost in trpežnost. Manj kot je karatov, manj je tudi vredno. Bodite pozorni, da je vsaj 14 karatno zlato, lahko je tudi 18, vendar nikakor ne 12 karatno ali manj.  Diamante strokovnjaki ocenjujejo s štirimi C-ji. »CARAT« označuje težo diamanta, »CLARITY« označuje njegovo čistost, »COLOUR« označuje njegovo barvo in »CUT« označuje način brušenja. Ne pozabite preveriti, da ima kamen certifikat. Preporsto vnesite v google naziv certifikata, da preverite njegovo vrednost/veljavnost. Ko preverite zlato in kamen spletnega zaročnega prstana, preverite še, ali je omogočeno vračilo v primeru, da prstan izbranki ne bo všeč ali pa ne bo prav. Kakšna pa je dostava? Res neprijetno bi bilo, da kurir prstan dostavi vaši bodoči zaročenki, zato si pred nakupom preberite tudi kakšen je način dostave in koliko časa boste čakali na prstan.

Pravila nošenja zaročnega prstana

Ko snubec pade na kolena pred svojo izvoljenko ji prstan po pravilih naše tradicije in kulture natakne na levi prstanec. Na poročni dan je levi prstanec na voljo za poročni prstan. Kam po poroki z zaročnim prstanom? Lahko gre zaročni prstan na desni prstanec ali pa sta oba tako poročni kot zaročni na levem prstancu, odvisno od dizajna obeh prstanov. Žene se tudi odločajo, da zaročni prstan po poroki ne nosijo več ali pa ga nataknejo na prst ob posebnih priložnostih. Leva roka je izbrana za prstan zvestobe, ker je bližje srcu, vendar so kulture, kjer se prstane nosi na desni roki. Končna odločitev ja vajina.

Sporočite nam vaše mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen.