Kje in kako prihraniti pri načrtovanju poroke

our blog

Kje in kako prihraniti pri načrtovanju poroke

,
In Blog
,

Že ptički zunaj čivkajo, da so poroke drage. A ni nujno, da je temu tako. Veliko je možnosti kako v denarnici obdržati evre tudi, ko se načrtuje poroko. Ne dovolita, da vama ponudniki najrazličnejših obrti ali storitev zameglijo um s stavkom: »Samo enkrat se poročita!« Res je, da se bosta poročila samo enkrat, ampak ne za vsako ceno. Določita si poročni proračun in razdelajta za kaj ga nameravata porabiti. Čas je denar in če želita prihraniti evre, bosta v zameno vložila več časa za iznajdljive rešitve. Se sliši grozno? Ne, ni. To je čas, ki ga bosta preživela skupaj in prav zabavno bo.

SAMOSTOJNO NAČRTOVANJE POROKE ALI POROČNI NAČRTOVALEC?

Načrtovalci poroke so bili še desetletje nazaj modna muha tujine, a danes se njihove prednosti zavedamo tudi pri nas. Načrtovanje poroke ni mačji kašelj in nikakor ne primerjajta načrtovanje poroke z načrtovanjem rojstnodnevne zabave. Ali je mogoče samostojno načrtovati poroko? Jaz mislim, da je, vendar se morata zavedati, da vaju bo to stalo ogromno časa! Ali bo v zameno prihranilo tudi ogromno denarja? Ogromno ne, nekaj pa že! Priporočam vama, da najprej poiščeta orodje za načrtovanje, ki vama bo ustrezalo. V knjigarnah ali na spletu se najde nekaj prijetnih različic poročnih planerjev, kjer samo sledita poglavjem, kaj vse morata doreči. Na spletu je tudi že precej aplikacij, ki prav tako uspešno nadomeščajo plačano poročno načrtovalko. Če bosta sama organizirala, se pripravita na veliko »googlanja« in ne pozabita na spletno stran Pinterest. Toliko imenitnih idej se najde tam. Izkoristita jih.

 

Poročni svetovalci imajo spletene močne mreže poznanstev in dobro vedo kaj izpade dobro, kaj povzroča zmedo, na kaj biti pozoren in kaj preskočiti. Zagotovo so dogovorjeni za boljše cene pri slaščičarjih in cvetličarjih. Tudi to lahko rešita brez poročne načrtovalke. Vprašajta prijatelje, sorodnike in sodelavce, ki so se že poročili, kaj priporočajo in koga. Z veseljem vama bodo pomagali in verjemita, da bosta dobila kontakte od dobrih fotografov in glasbenikov, slaščičarjev ter cvetličarjev.

 

Zadnja točka, ki jo morata nadomestiti, če bosta preskočila poročnega načrtovalca, je »veliki brat« na poroki. Tista oseba, ki ima vse pod nadzorom, ki zašije gumb, ki da Aspirin, ki pokaže kje se stoji in kdaj se vrže riž. Prosita nekaj svatov, da vama pomagajo in seznanita jih do potankosti kako sta si zastavila poročni dan in zadeva je rešena. Vsi ostali svatje jim bodo sledili. Za obliže, gumbe in zdravila pa naj poskrbita priči.

POROČNA OBLEKA IN ČEVLJI

Večna dilema je nakup ali izposoja poročne obleke? Cene so zelo primerljive. Pri izposoji lahko dobi nevesta obleko letošnje sezone, medtem ko se navadno prodajajo poročne obleke za isto ceno iz preteklih sezon. Ampak ali so to slabše obleke? Nikakor! Prednost poročnih salonov je, da obleko lahko pomeriš in v ceno nakupa ali izposoje je navadno všteta tudi šivilija. Obisk poročnega salona ni poceni, je pa varna rešitev. Zagotovo pa imaš vsaj eno prijateljico, ki je poročno obleko naročila preko spleta. Kako se to obnese? Dva ekstrema sta. Obleka je lahko totalna katastrofa ali nakup tisočletja. Vsekakor ti priporočam, da obiščeš kakšen poročni salon in preveriš ali ti kroj obleke, ki si jo želiš, res pristoji, preden naročaš preko spleta. Obisk salona brez nakupa obleke navadno nekaj stane, a če pomisliš, da je izposoja pri njih lahko 500 € nakup preko spleta pa le 100 €, se ti tistih 10 ali 30 € vseeno splača vložiti.

 

Ko naročaš preko spleta poročno obleko, preveri ali je možno vračilo obleke, če ne bi bila z njo zadovoljna. Dobro preberi vse komentarje. Pogosto je ob komentarjih tudi fotografija. Če boš imela srečo, boš našla celo isto obleko, ki si jo pomerila v salonu tudi na spletu. Kupljeno obleko pa lahko vedno prodaš tudi naprej.

 

Pri poročnih čevljih je manj skrbi. V poročnih salonih ti bodo pokazali nekaj zelo dragih čevljev, ki nosijo ime poročni čevlji. Raje si vzemi čas in obišči čisto vse trgovine z navadnimi čevlji. Našla jih boš in imeli bodo razumno ceno.

LIČENJE IN FRIZURA

Frizerka bo računala manj, če ti obiščeš njen salon. Obisk vizažistke in frizerke na domu te lahko stane krepko nad 200 €. Če si želiš preprosto pričesko z mogoče nekaj kodri, preveri koliko frizerskih spretnosti ima tvoja najboljša prijateljica. Naredita si super večer in preverjajta vse možne pričeske. Zabavali se bosta in na poročni dan bo že imela dovolj prakse, da boš prekrasna nevesta.

 

Najlepše neveste so tiste z naravnim videzom in zagotovo imaš prijateljico, ki se odlično namaže za v službo. Prosi jo, če lahko naliči še tebe. Če ti bo všeč, jo prosi še za poročni dan. Naj te ne skrbi obstojnost ličil. Zavij v prvo drogerijo in poišči na policah fiksator ličil ali pa svoj naličen obraz na tanko posprejaj kar z lakom za lase. Tako bo vse ostalo na svojem mestu do jutra!

GLASBENA SKUPINA, FOTOGRAF

Takoj za gostiščem veliko poročnega proračuna zavzamejo prav glasbena skupina in poročni fotograf. Manj znane skupine manj računajo, a so lahko vseeno enako dobre kot uveljavljeni bendi. Preveri v lokalni skupnosti kdo pozna koga, ki doma v garaži preigrava glasbo, ki vama je všeč. Mogoče pa odkrijeta nove Modrijane ali Mambo Kingse! Pri fotografu preverita kdaj bo prišel na poroko in kdaj bo odšel. Njegova ura je plačana isto ali dejansko slika ali čaka na naslednje dejanje na poroki (obred, prvi ples, torto…). Izdam vama skrivnost. Fotografa ne potrebujeta že zjutraj. Vse izvrstne slike ličenja in friziranja so pozirane, ko je že vse na svojem mestu. Vizažistka prisloni maskaro na nevestine že namazane trepalnice in frizerka popravi pramen njenih las, ženin si popravi kravato ali metuljček ter zapenja gumb, to je vse kar fotograf potrebuje in za vse našteto je dovolj 15 – 30 minut.

DEKORACIJA

Vsaj malo ustvarjalne žilice potrebujeta in iz kozarcev za vlaganje lahko naredita čudovite svečnike ali vaze. Steklene izdelke lahko kupita tudi direktno pri steklarjih, medtem ko lahko cvetje naročita preko lokalne cvetličarne ali celo pri dobavitelju za cvetličarne. Trgovine za ustvarjanje imajo veliko izbire, a veliko ceneje je če obiščeta najbližji Tedi, Kik ali Pepco. Vse leto imajo na policah tudi poročni sortiman.

VABILA IN ZAHVALE ZA SVATE

Izdelava poročnih vabil je strošek, ki lahko mimogrede naraste in eno vabilo lahko stane tudi 5 €. Če pomnožiš s številko kot jih potrebujeta, pa se ti nabere cmok v grlu. Poročna vabila lahko sama izdelata v Canvi (https://www.canva.com/). To je povsem enostavno spletno orodje, kjer so že ustvarjene predloge različnih vabil in samo spremenita besedilo in v nekaj minutah so poročna vabila narejena povsem brezplačno. Manjka vama le še obisk tiskarne in zadeva je zaključena.

 

Včasih so bile zahvale za svate kartica z napisom »Hvala iz srca«, a vse bolj se prijemajo drobna darilca. Ali morata zanje odšteti veliko denarja? Ne, ni treba. Nič ne bo razveselilo vajine svate bolj kot nekaj iz srca narejenega doma. Kaj rada počneta? Imata kakšen hobi? Naj vama bo izdelava darila za svate v veselje. Potrebujeta ideje? Sta športnika? Naredita domače beljakovinske ploščice in jih zavijta v celofan. Vajini mami radi pečeta piškote? Presrečni bosta, če ju bosta prosila za nekaj domačih piškotov, ki jih bosta lahko ob poslavljanju podelila svatom. Če bosta obiskala steklarja za dekoracijo, preverita še njegovo ponudbo manjših stekleničk in vanje prelijta kakšen liker ali domače žganje. Naredita lahko svojo mešanico čaja. Podelita lahko čajne svečke, v katere napišeta svoje ime z barvnim polnilom za vroče leplenje. Možnosti je neskončno. Kaj jim je skupnega? Kupita veliko količino, ki je navadno poceni in razdelita v majhne porcije ter lično zapakirata in izvrstno zahvalno darilo za malo denarja je pripravljeno.

BODITE NA TEKOČEM – VČLANITE SE V FB POROČNE SKUPINE

Socialno omrežje Facebook je polno interesnih skupin (Poroka 2018/2019, Od zaroke do poroke itd.). Včlanita se v nekaj poročnih skupin in brez investicije bosta dobila dostop do izkušenj drugih. Vse neveste in ženini se soočate z enakimi dilemami in lahko si skupaj pomagate ter izmenjujete mnenja. Prav tako so v teh skupinah pari, ki so se pravkar poročili in prodajajo svojo poročno dekoracijo ali druge rabljene stvari, tudi poročne obleke in čevlje. Izvrstna priložnost za prihranek!

PRIHRANEK V GOSTIŠČU

Gostišče bo drago, na to se pripravita, a vseeno se tudi tukaj da sem pa tja kakšen evro prihraniti. Ceno menija določite vnaprej. Strošek, ki ostaja odprt, je pijača. Kako omejiti ta strošek, da ne gre v nebo? Začneta lahko z vodo. Naj bo iz pipe. Lepo je, da imata odprt bar, vendar določita katera pijača je na vajin proračun in če ima svat bolj prefinjen okus, si lahko pijačo plača sam.

POROČNA PRSTANA

1 gram zlata v zadnjem desetletju niha med 30 in 40 €. V zlatarni vama bodo prstane stehtali in velika razlika v ceni bo na račun oblikovanja in dizajna. Če bosta prstanom dodala še briljante ali diamante pa lahko računata, da bosta odštela vsaj 1.000 € zanje. Se vama zdi preveč? Sta utrujena od načrtovanja in potrebujeta izlet? Odlično! Podajta se k našim južnim bratom in zavijta v njihove zlatarne. Na Hrvaškem bo nakup cenejši, medtem ko v Srbiji cene še bolj padejo. Minus nakupovanja v tujini je, da bosta lahko izbirala med prstani, ki so vama prav takoj. Razen, če se bosta vračala nazaj ponje ali jih morda dostavljajo tudi sami. Gravuro pa lahko uredita v Sloveniji. Ta ne predstavlja velik strošek.

OBISK POROČNEGA SEJMA

Takoj ko se zaključi veseli december, se začne poročno leto. Poročni saloni imajo »outlet« dneve. Slaščičarji in cvetličarjo ponujajo popuste za hitre prijave. Razpisujejo se različne nagradne igre in postavljajo datumi poročnih sejmov. Obiščita kar se da veliko sejmov, saj lahko tam najdeta dobre ideje in spoznata zlatarje, slaščičarje, cvetličarje, catering, fotografe, glasbenike, poročne salone in pogosto nudijo sejemske popuste. Na mariborskem sejmu v začetku leta je možen celo nakup nove poročne obleke po znižani ceni. Seznam poročnih sejmov v letu 2019 preverita tukaj.

Sporočite nam vaše mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen.