Kako izbrati pravo poročno lokacijo?

our blog

Kako izbrati pravo poročno lokacijo?

,
In Blog
,

Izbira poročne lokacije je odločitev, ki terja kar nekaj premisleka. Vsak par ima nekoliko drugačne poglede na poroko in vsaka poroka je unikatna, zato je ne moremo najti pravila, po katerem bi enostavno določili, kakšna lokacija je za nas primerna in kakšna ne. Zagotovo velja, da jo je potrebno izbrati glede na želje zaročencev, glede na njune predstave o najlepšem dnevu, hkrati pa jo je treba določiti tudi z mislijo na stroške, kar pomeni, da je pogosto potreben kompromis.
Lokacijo za poroko izbiramo glede na letni čas, v katerem se nameravamo poročiti, glede na število gostov, glede na vrsto poročnega obreda in tudi v skladu s tem, kakšen je življenjski stil ženina in neveste. Prav tako je pomemben tudi sam »program« poroke. Nekatere poročne lokacije nudijo tako obred kot slavje, drugje pa je potrebno izbirati tudi kar trikrat: najprej lokacijo za uradni obred pred matičarjem, nato lokacijo za cerkveno poroko, potem pa še lokacijo za svatbo.

 

Izmenjava zaobljub pred matičarjem


Ker sta pri nas država in cerkev strogo ločeni, velja za pravo sklenitev zakonske zveze zgolj obred pred matičarjem. Najbolj preprosto se torej lahko poročite na matičnem uradu, ali pa se odločite za katero od drugih lokacij, ki jih ima ta v svoji ponudbi – na primer na ljubljanskem gradu.
Kaj pa, če so vaše želje nekoliko bolj posebne?
Na matičnem uradu se lahko za doplačilo z matičarjem dogovorite tudi za obred na lokaciji, ki ni ustaljena. Svojo željo morate seveda izraziti pravočasno, da vam jo lahko odobrijo. Tako se lahko poročite skorajda kjer koli, tako v gorah kot v prijetni senci vašega domačega vrta. In če želite sanjsko poroko, se vam to možnost gotovo izplača izkoristiti, saj matični uradi na splošno ne delujejo nič kaj slovesno ali posebno, tako kot mora biti slovesen in poseben vaš poročni dan.
Izbira lokacij v Sloveniji, kjer lahko dahnete svoj da, je na srečo precej pestra. Na voljo so vam gradovi in dvorci, muzeji, poroke na prostem v botaničnih vrtovih in še marsikaj. Seveda pa se lahko tudi sami domislite česa novega in posebnega, kar se sklada z vašim življenjem, delom in hobiji.

 

Verski obred

Kljub temu, da ne velja za uradnega, je za verne sam verski obred pogosto bolj globokega pomena kot podpis papirjev pri matičarju. V cerkvi se lahko poročite na tradicionalen način, če niste kristjani, pa boste morali biti za izvedbo verskega obreda že nekoliko bolj domiselni, saj se pri nas s pestrostjo verskih objektov žal ne moremo pohvaliti.

 

Kako izbrati cerkev za svojo poroko?

 

Nekateri enostavno izberejo cerkev v domačem kraju ali tisto, v kateri so opravili vse predhodne zakramente. Marsikdaj se o tem, v kateri cerkvi bomo izrekli zaobljubo, odločamo tudi na podlagi tega, kako dobro se razumemo z župnikom. In ne le posebni župniki, temveč tudi posebne cerkve, ki se nam zdijo še posebej čudovite ali na katere smo še posebej navezani, lahko odločajo.

 

Poroka na prostem


Vsi tisti, ki ne marajo poročnih dvoran ali hotelov in restavracij, se lahko odločijo za poroko na prostem. Tako uradni del kot zabava lahko potekata na vrtu, v parku, na dvorišči kakšne posebne zgradbe, ob reki in podobno. Pomembno je, da imamo v takšnem primeru vedno na voljo tudi rezervni načrt, saj nam jo lahko vreme zagode prav na dan poroke.

 

Grajska poroka ali nekaj bolj sodobnega?


Pri nas imamo na srečo veliko gradov, kjer se je mogoče odločiti za sanjsko poroko. Če niste navdušeni nad temi, pa si lahko privoščite poroko pod kozolcem, v skednju, v vinski kleti, na smučišču oziroma v gorah …

 

Pravila za izbiro poročne lokacije


Če se glede poročne lokacije nikakor ne morete odločiti, potem si naredite spisek in na njem označite, katere so sprejemljive glede na naslednja pravila:
1. Poročna lokacija je všeč obema, tako ženinu kot nevesti.
2. Nudi dovolj veliko kapaciteto za vaše število gostov.
3. Poročna lokacija omogoča vse tiste dele poroke, ki jih želita, torej ne bo veliko težav s transportom.
4. Poročna lokacija nudi celotno organizacijo, torej ne bo dela z dogovarjanjem glede okrasitve in glasbe.
5. Poročna lokacija je cenovno primerna. Obvežejo se, da po potrditvi predračuna (ali podpisu pogodbe) ne bo prihajalo do dodatnih, skritih stroškov.
6. Na tej poročni lokaciji so znani po prijetnem ambientu in dobri hrani ter postrežbi.
7. Na lokaciji lahko zagotovijo tudi vsaj nekaj prenočišč.
8. Na lokaciji je na voljo dovolj parkirnih mest.
9. Poročna lokacija je prilagodljiva in nima striktnih pravil glede tega, kaj se sme in kaj ne, ter vas ne omejuje pri vaših željah.
10. Poročna lokacija v primeru poroke na prostem nudi tudi alternativo za primer slabega vremena.

2 Comments

Author's gravatar

MasterLoant

Prijatelji in sorodniki, ki so se ze porocili, vam bodo zeleli pri tem pomagati in svetovati. Verjetno vam bodo rekli, da je bila njihova lokacija najboljsa in najlepsa. Kako potem izbrati pravo lokacijo za poroko? Kljuc do pravilnega izbora najlepse lokacije je v tem, da veste, kaj iscete, in se ne pustite zavesti.

Author's gravatar

Ajda Majnic

Pozdravljeni,
se strinjamo z objavo.

Lep pozdrav, ekipa portala.

Sporočite nam vaše mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen.