Izberita pravega poročnega fotografa

our blog

Izberita pravega poročnega fotografa

,
In Blog
,

Vse lepe trenutke je vredno ovekovečiti za večnost, še posebej poročni dan. Ni dovolj, da vajin fotograf le pritiska na sprožilec, pomembno je, da razume in začuti vajin dan. Vsak fotograf ima svoj stil in svoj pristop. Fotografije so umetnost, zato bodita pozorna, da izbereta pravega umetnika zase. Preglejta portoflijo (galerijo del) izbranega fotografa in preden se odločita zanj, se osebno sestanita z njim. Fotograf bo ves dan za vajinimi petami, zato je pomembno, da se ujamete tudi karakterno. Ni nujno, da postanete najboljši prijatelji, a vseeno naj bo to oseba, s katero se lahko sproščeno smejita in brišeta solze. Verjemita, oboje bo slikal na vajin veliki dan.

STIL FOTOGRAFIRANJA

 

Kakšen slog poročne fotografije lahko pričakujeva?

Kako fotografirate? Vam je ljubše se zliti z okolico in fotografirati naravne, spontane trenutke ali uredite scene in nič ne prepustite naključju?

Boste pripravili rekvizite za individualno fotografiranje?

Na kakšen način uredite fotografije?

 

Večinoma bosta odgovore na ta vprašanja že razbrala iz fotografove galerije, a vseeno jih postavita še v živo. Povejta tudi vidva, kaj si želita. Predvsem pri individualnem fotografiranju je ključno, da se vnaprej dogovorite, kakšne fotografije boste naredili in se na to pripravite. Določite lokacijo in morebitne rekvizite. Rekviziti so lahko od posebnega avta, kolesa, motorja, do balonov, okvirja za slike, glasbil ter drugih predmetov, ki so vama pomembni.

CENA

 

Kakšna je cena, kaj vse vključuje in koliko fotografij lahko pričakujeva?

Koliko časa boste z nama in koliko stane dodatna ura?

Slikate sami ali sta dva fotografa?

Ali je predporočno fotografiranje že vključeno v ceno?

Ali so potni stroški tudi vključeni v ceno?

 

Večina fotografov ima pakete poročnega fotografiranja, v katerih jasno definira koliko ur bo prisoten in koliko fotografij bo dostavil. Bistveno je, da določite, od kdaj do kdaj si želite fotografovo prisotnost. V kolikor se vaša poroka začne zjutraj z ličenjem in oblačenjem in poročna torta razreže ob polnoči, vedite, da se zanimate za vsaj 12 urni paket.

Ko je poročnega dne konec, si boste hitro zaželeli videti, kakšne slike so nastale. Prosite fotografa, če vam lahko vsaj nekaj slik pošlje vnaprej. Še posebej priročno je, če nudi spletno galerijo, tako lahko svatom enostavno omogočite dostop do fotografij.

FOTOKNJIGA

 

Kakšne možnosti imava pri izbiri fotoknjige (platnice, število strani, format)?

Dobiva osnutek v pregled?

Koliko časa je v izdelavi?

Je vključena v ceno paketa?

Od česa vse je odvisna cena fotoknjige?

Ali je obvezna?

Ali naredite spletno galerijo? V kakšni obliki vse lahko dobiva fotografije?

 

Prvi izdelek fotografa so njegove fotografije, drugi fotoknjiga. Če kolebata, ali jo vzeti ali ne, vedita, da jo lahko data izdelati tudi kasneje, je pa to lahko nekaj res unikatnega, če se fotograf spozna na svoje delo.

PLAN B

 

Kako je s fotografiranjem v primeru slabega vremena?

Imate rezervni načrt za nepredvidljive situacije (npr. bolezen)?

Imate več fotoaparatov, objektivov, baterij?

 

O tem ni dobro razmišljati, a vendar ni vsega dobro prepustiti naključju. Če bo deževalo, lahko slike v naravi zamenjate za slike v bljižnjem gradu ali na posestvu. Raziščite možnosti, ki so v bljižni okolici. Plan B ne sme uničiti vajinega dne, le rahlo ga prikroji. Drugo pomembno vprašanje je, ali izbrani fotograf ima zamenjavo, kdo je zamenjava in ali imata enak stil fotografiranja.

POGODBA

 

Ali podpišemo pogodbo o sodelovanju?

Ali zahtevate varščino?

Kdaj pričakujete celotno plačilo?

 

Strah pred pogodbo je odveč. Pred podpisom jo dobro preberita in preverita, da vključuje vse, kar ste se dogovorili (čas prisotnosti, ceno, paket, predporočno fotografiranje, fotoknjigo, varščino, plan B …). Pogodba ščiti tako vaju kot tudi fotografa.

Sporočite nam vaše mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen.