Sredi bizeljskih gričev stoji na osojnem pobočju s samimi vinogradi obdano Vinarstvo in zbirka majolk Babič. Sončni žarki božajo žlahtno vinsko trto, da na njej dozorijo najboljše sorte grozdja. Iz njih člani družine Babič pridelujejo vrhunska vina zvrsti Prestige red, Prestige white, Rdeči in Beli cuvee, ter sortna Rumeni muškat, Sivi pinot, Renski rizling, Modra frankinja in Laški rizling.
Možen je tudi nakup buteljčnih in odprtih vin po vaši izbiri in v želeni količini. Že peta generacija vinarjev deluje na posestvu, ki se nahaja ob bizeljsko-sremiški vinsko turistični cesti, 2 km iz centra Bizeljskega. Ker je Vinarstvo Babič na nadmorski višini 300 metrov, se od tam razprostira čudovit razgled od hrvaške Medvednice preko bizeljskih gričev in vse do Gorjancev. Mimo vodi “Grajska pešpot” na bizeljski grad, lahko pa se podate tudi na sprehod med bizeljske vinograde ali v naravo. V bližini je namreč veliko razglednih točk in poti, ki so zanimive za vse vrste pohodnikov. V kletnih prostorih postrežejo gostom z izborom lastnih vin in bizeljskim ajdovim kolačem, nudijo tudi ogled obsežne zbirke majolk, glinenih vinskih vrčev. Nastaja od leta 2000, v njej pa jih je že preko 1500 iz 65 držav sveta in iz vseh kontinentov ter je najbrž največja te vrste v Sloveniji in v svetu. Med njimi je precej majolik nenavadnih oblik in za posebne priložnosti, zato imajo svojo zanimivo zgodbo, ki vam jo ob ogledu zbirke z domačini z veseljem predstavijo.
V oktobru 2015 je bila gospodarica Lea Babič izbrana za Slovensko kmetico leta 2015.
OPISI VIN
1. MODRA FRANKINJA-SUHO
Kraljevsko vino modrikaste rdeče barve z odtenki vijolične. ki ima izrazit okus. Le ta postane še
močnejši s staranjem. Vino serviramo pri temperaturi od 16-18 °C k suhomesnatim jedem. Izredno
se prilega tudi k jedilniku sestavljenemu iz rdečega mesa.
2. MODRA FRANKINJA ROSE-SUHO
Lahko bi mu rekli vino poletja, saj s svojo roza barvo in rahlimi opečnatimi odtenki oddaja svežino.
Serviramo ga na temperaturi od 16-18°C. Kombiniramo ga k ribjim jedem ali k solatam z mesom.
3. SIVI PINOT-POLSLADKO
Kristalno vino slamnato-rumene barve z bakrenimi odtenki. Serviramo ga na temperaturi 10-12°C k
predjedem, morskim jedem in perutnini.
4. RUMENI MUŠKAT-POLSLADKO
Vino, ki žari s svojo zlato barvo. Primerno za aperitiv ali kot samostojno vino. Serviramo ga k
sladicam, poda pa se tudi k azijskim jedem, ki imajo sladke komponente. Postrežemo ga na
temperaturi 10-12°C.
5. LAŠKI RIZLING-SUHO
Vino svetlo rumene barve z odtenki zelene. Poznano tudi po imenu Graševina. Z leti vino pridobi
temnejše rumene tone. Serviramo ga na temperaturi 10-12°C k slavnostnim jedem, ribjim jedem in
perutnini.
6. BELI CUVEE-SUHO
Mešano belo vino iz sort laški rizling (osnova 55-60%), beli pinot, chardonnay, rumeni plavec).
Čista rumena barva z zelenkastim odtenkom, ki se prilega k perutnini in zelenjavnim jedem.
7. RDEČI CUVEE-SUHO
Mešano rdeče vino iz belih in rdečih sort laški rizling, rumeni plavec, žametna črnina in modra
frankinja. Rubinasto rdeče vino, ki ga postrežemo k suhomesnatim jedem, teletini, kislo zelje s
klobaso.
8. PRESTIGE WHITE-POLSUHO
Vino prestižnega okusa, ki je mešanica laškega rizlinga in rumenega muškata (20%). Primeren kot
samostojno vino.
9. PRESTIGE RED-POLSLADKO
Sladkoba, ki prihaja iz mešanice modre frankinje in sivega pinota daje bogat okus, ki se poda k
divjačini.
10. LIKER MODRE FRANKINJE
Primeren za digestiv. Serviramo ga pri 10-12°C. Poda se k čokoladnim sladicam in pralinam.
Kraljevsko vino modrikaste rdeče barve z odtenki vijolične. ki ima izrazit okus. Le ta postane še
močnejši s staranjem. Vino serviramo pri temperaturi od 16-18 °C k suhomesnatim jedem. Izredno
se prilega tudi k jedilniku sestavljenemu iz rdečega mesa.
2. MODRA FRANKINJA ROSE-SUHO
Lahko bi mu rekli vino poletja, saj s svojo roza barvo in rahlimi opečnatimi odtenki oddaja svežino.
Serviramo ga na temperaturi od 16-18°C. Kombiniramo ga k ribjim jedem ali k solatam z mesom.
3. SIVI PINOT-POLSLADKO
Kristalno vino slamnato-rumene barve z bakrenimi odtenki. Serviramo ga na temperaturi 10-12°C k
predjedem, morskim jedem in perutnini.
4. RUMENI MUŠKAT-POLSLADKO
Vino, ki žari s svojo zlato barvo. Primerno za aperitiv ali kot samostojno vino. Serviramo ga k
sladicam, poda pa se tudi k azijskim jedem, ki imajo sladke komponente. Postrežemo ga na
temperaturi 10-12°C.
5. LAŠKI RIZLING-SUHO
Vino svetlo rumene barve z odtenki zelene. Poznano tudi po imenu Graševina. Z leti vino pridobi
temnejše rumene tone. Serviramo ga na temperaturi 10-12°C k slavnostnim jedem, ribjim jedem in
perutnini.
6. BELI CUVEE-SUHO
Mešano belo vino iz sort laški rizling (osnova 55-60%), beli pinot, chardonnay, rumeni plavec).
Čista rumena barva z zelenkastim odtenkom, ki se prilega k perutnini in zelenjavnim jedem.
7. RDEČI CUVEE-SUHO
Mešano rdeče vino iz belih in rdečih sort laški rizling, rumeni plavec, žametna črnina in modra
frankinja. Rubinasto rdeče vino, ki ga postrežemo k suhomesnatim jedem, teletini, kislo zelje s
klobaso.
8. PRESTIGE WHITE-POLSUHO
Vino prestižnega okusa, ki je mešanica laškega rizlinga in rumenega muškata (20%). Primeren kot
samostojno vino.
9. PRESTIGE RED-POLSLADKO
Sladkoba, ki prihaja iz mešanice modre frankinje in sivega pinota daje bogat okus, ki se poda k
divjačini.
10. LIKER MODRE FRANKINJE
Primeren za digestiv. Serviramo ga pri 10-12°C. Poda se k čokoladnim sladicam in pralinam.
KONTAKT:
Telefon: 040 672 622 Ines
Telefon: 040 672 561 Maja
Telefon: 040 672 562 Mateja
Telefon: 068 176 569 Izidor
Spletna stran:www.vina-babic.si
E-naslov:info@vina-babic.si