Poroka je eden najpomembnejših dogodkov v našem življenju. Zato še zdaleč ni vseeno kako na ta dan izgledamo, kje se poročimo, kakšno pogostitev pripravimo za svoje goste… A medtem, ko ob zaključku poročnega dne glasba potihne, od poročne torte ostane kvečjemu le še nekaj kosov, svatje odhajajo domov, mladoporočenca pa poročno obleko zopet zamenjata za vsakdanja oblačila, je poročni prstan tisti košček poročnega dne, ki z nami ostane za vedno. Ravno zato si je vredno vzeti čas pri njegovi izbiri ter se čim bolj poučiti o možnostih, ki so nam na voljo. Kako torej izbrati pravi prstan zase, kakšne so prednosti in slabosti posameznih kovin, kako skrbeti za poročna prstana, da bosta tudi čez nekaj let kot nova?

Kako izbrati pravo velikost poročnega prstana?

Povprečna velikost prstana za ženske je 54, za moške pa 62.

Najbolje je, da velikost poročnega prstana z izmerom obsega vašega prstanca določite s pomočjo zlatarja, ki vam bo s svojimi izkušnjami znal najbolje svetovati. Še bolje je, če imate kakšen prstan, ki se res odlično prilega vašemu prstu. V tem primeru ga odnesite k izbranemu zlatarju, da z odvzemom mer tega prstana določi mere poročnega prstana.

Velikost poročnega prstana lahko določite tudi sami. Kako?

 1. možnost: Prstanu, ki se vam odlično prilega, izmerite njegov notranji premer ter ga pomnožite z 3,14.
 2. možnost: Natisnite približno desetcentimetrski merilni trak, ga izrežite in ovijte okoli prsta, da se tesno prilega najširšemu delu vašega prsta. Nato zlepite konca, odrežite odvečen del traku in tako nastali prstan nataknite na prstanec. Če se vam ob tem papir ne pretrga, je mera prava. Ustrezen merilni trak je za vas pripravila že Zlatarna Holc – kliknite tukaj.
 3. možnost: Odrežite približno 15 cm kos neraztegljive vrvice, jo ovijte okoli prsta na mestu, kjer boste nosili prstan ter označite vrvico na mestu, kjer se njena konca stikata. Odrežite odvečen del vrvice in ga zavrzite. Tisti del vrvice, ki ste ga ovili okrog svojega prsta, pa izmerite s pomočjo ravnila. Če imate nekoliko širše členke, je dobro dodati vsaj kakšna 2 mm, da boste prstan lahko brez težav snemali.

Pri določanju velikosti prstana upoštevajte tudi sledeče:

 • obseg prstov se tekom dneva in v odvisnosti od temperature spreminja – obseg prsta naj bi bilo najbolje določati ob koncu dneva in ob nekoliko toplejših dnevih
 • pri širših modelih prstanov se priporočajo nekoliko večje številke
 • če ste med dvema številkama, je zaradi bolj udobnega nošenja priporočljivo izbrati večjo številko.

Prednosti in slabosti posameznih kovin

Med najbolj zaželjene in najdražje kovine za poročne prstane se uvrščata platina in zlato, cenejšo izbiro predstavljajo prstani iz srebra, jekla in titana.

 1. Zlato: zlato je še vedno najpogosteje izbrana kovina, ko je govora o poročnih prstanih. Po besedah Kaje Sterle iz Zlatarne Sterle prevladuje belo zlato, tudi v kombinaciji z rdečim. Prednost zlata je zagotovo velika izbira; izbirate lahko med rumenim, belim in rdečim zlatom ter med številnimi kombinacijami linij in vzorcev. Dobra stran poročnih prstanov iz zlata je tudi ohranjanje barve (praviloma ne potemnijo) in možnost kasnejšega spreminjanja velikosti. Njihova slabost je, da na njih sčasoma postanejo vidne praske, ki nastanejo ob vsakodnevnem nošenju, kar pa ni problem, ki mu dober zlatar ne bi bil kos.
  Poročni prstani iz belega in rdečega zlata

  Poročna prstana iz belega in rdečega zlata

 2. Platina: platina spada med najredkejše in najčistejše kovine sveta in temu primerna je tudi cena poročnih  prstanov iz platine. Platino odlikujejo velika vzdržjivost, naravni bel sijaj ter antialergenost. S svojo redkostjo in visoko ceno simbolizira eleganco in prestiž.
  poročni prstani iz platine

  Prestižna poročna prstana iz platine z vdelanimi diamanti

 3. Srebro: srebrni poročni prstani so cenejši kot prstani iz zlata ali platine, lahko se jih poveča oz. pomanjša, obnovi. Njihova slabost je, da z leti potemnijo. Prav tako, kot pri zlatih prstanih, sčasoma postanejo vidne tudi praske.
  Poročni prstani iz srebra

  Poročna prstana iz srebra

 4. Jeklo in titan: prstani iz jekla ali titana ne potemnijo, so antialergeni in cenovno ugodni, naknadno spreminjanje njihove velikosti pa žal ni mogoče.
  poročni prstani iz titana z briljanti

  Poročna prstana iz jekla z vdelanimi briljanti

Skrb za poročne prstane

Na vsake toliko časa je poročne prstane priporočljivo odnesti k zlatarju na čiščenje in morebitno obnovo, najbolje k tistemu, pri katerem sta s partnerjem prstana tudi kupila. Kupiti je mogoče tudi razne krpice in čistila za prstane. Vsekakor pa se pri njihovem nošenju izogibajte stiku z agresivnimi kemikalijami, vključno z nekaterimi čistili. Tudi pri uporabi krem za roke je dobro, da kreme ne mažete po prstanu, še posebej pazite na morebitne vdelane kamne. Kar se poročni prstani zaradi izdelave iz različnih kovin in vdelave različnih vrst kamnov med seboj močno razlikujejo, vam bo o najprimernejši negi vašega poročnega prstana najbolje svetoval izbrani zlatar in zato ga o tem ob nakupu nikar ne pozabita povprašati.

Gravura

Mnogo parov se odloči tudi za graviranje poročnih prstanov. Najpogosteje se odločijo za graviranje imen, datuma poroke in/ali kakšnega simbola npr. ♥ (ljubezen) ali ∞ (večnost).

poročni prstani

Zahvala: Za strokovne informacije o prednostih in slabostih posameznih kovin se zahvaljujemo Zlatarni Sterle.